БИПИ отправя критики, касаещи публичността и процедурните изисквания за заемане

...
 БИПИ отправя критики, касаещи публичността и процедурните изисквания за заемане
Коментари Харесай

Изследване: Най-проветриви са позициите на шефовете на Фонд ”Земеделие”, Агенцията по горите и ДАНС

 БИПИ насочва рецензии, касаещи публичността и процедурните условия за заемане на съответната служба.Става дума за назначението, освобождението, подбора и избора на ръководители на общо 94 структури към централната изпълнителна власт, от които единствено за 82 има обществена информация, посочи пред БНР Теодор Славев от БИПИ, който е началник на плана " Граждански мониторинг на обществените назначения ".

 

Той уточни и размера на средствата, които се въртят годишно там.

" 4 609 000 000 лв. – това е близо 30% от целия разходен бюджет за 2021 година Огромни средства са. "

 

" Положението в съпоставяне със законодателната власт и правосъдната власт е в пъти по-зле. Нормативно е закрепен правилото за липса на конкурентност. В Закона за администрацията, въз основа на който се назначават част от тези ръководители, е разказано, че това става извънредно и единствено по решение на министъра или на Министерския съвет. Тоест тук, в България прилагаме правилото на неявяване или на съществуване на министерско доверие ", разяснява Теодор Славев в предаването " Преди всички ".

 

Според него при назначаваните от изпълнителна власт органи не знаем по какъв начин се разискват и гласоподават техните годишни доклади, " те се избират на мрачно и не знаем какво правят ".

" Трябва да стартира Министерски съвет да прави отворени, включващи, конкурентни процедури. Не може да се избират ръководители на големи институции – Фонд " Земеделие " да вземем за пример, или Агенцията за обществено подкрепяне, без да има конкурс. За всички териториални подразделения на тези организации има наложителен конкурс. "

Относно мандатността специалистът посочи, че при ръководителите на ДАНС да вземем за пример нито един от деветимата, заменени от 2009-а до 2022 година, не е изкарал цялостния си петгодишен мандат. Най-проветривата позиция е тази на шефа на Фонд " Земеделие " – 13 души са се сменили за обсъждания от БИПИ интервал. Следват ръководителите на Агенцията по горите.

 

Трябва да се покачат стандартите за избор и назначение на тези ръководители, предлагат от Българския институт за правни начинания. Друг зов е да има обществено залагане на цели, които съответният началник да реализира. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР